Epilepsi Hakkında Az Bilinen Gerçekler

Buradasınız

Sev 26 Mart 2018

Epilepsi, yani halk arasında bilinen adıyla sara, bebeklikten itibaren her yaş grubunda görülebilen bir rahatsızlık. Üstelik toplumda her 1000 kişiden yaklaşık olarak 6’sında epilepsi görülüyor. Peki epilepsi hakkında siz ne kadar bilgi sahibisiniz? Belki de bildiklerinizin önemli bir kısmı aslında doğru değil. O zaman doğrusu ne? İşte yanıtları…

Epilepsi Nedir?

Vücudumuzu yönetmekle görevli olan beyin hücrelerimiz, adeta elektrik devreleri gibi çalışır. Bu elektrik devrelerinde bir bozukluk olması durumunu ise epilepsi hastalığına benzetebiliriz. Yani epileptik nöbette beyin hücreleri normal işlevlerini yapamaz ama bu geçici bir durumdur. Diğer taraftan sadece bir kez meydana gelen bir bozukluk, kişinin epilepsi hastası olduğu anlamına gelmeyebilir. Bir hastaya epilepsi tanısının konması için genellikle uzmanlar, en az iki epileptik nöbetin izlenmesi gerektiği düşüncesindedir.

Epilepsi Neden Olur?

Epilepsi farklı nedenlerle ortaya çıkabilir. Bu nedenler arasında en sık görülenler, beyin tümörleri, menenjit, beyin damar tıkanıklıkları ve kafa yaralanmaları olarak sıralanabilir. Bunların dışında genetik hastalıklar, nörolojik sendromlar ve Alzheimer hastalığı gibi rahatsızlıklar da epilepsiyi tetikleyen faktörler arasında yer alır. Şimdi de epilepsi hakkında yanlış bilinenlere bir göz atalım...

Her Nöbette Bilinç Kaybı Oluşmaz

Epilepsi denince hemen hemen hepimizin aklına şu kare geliyor: Bilincini kaybedip yere düşen, sert kasılmalarla ağızdan köpükler çıkan biri. Fakat bu gibi klasik epilepsi nöbetlerinin yanı sıra bilinç kaybı yaşanmadan, hastanın kolunda hafif bir atma ya da titreme oluşması gibi bölgesel epilepsi nöbetleri de var. Yani her nöbette bayılma, bilinç kaybı veya büyük kasılmalar yaşanmıyor. Kimi durumlarda ise bilinç kaybı olsa bile hastalar bayılıp, yere düşmüyor. Bu tür anlarda hasta nöbet geçirirken yakınındaki kişiler bile nöbeti fark etmeyebiliyor. Epilepsi nöbetlerinin bu şekilde farklılık göstermesinin sebebi, beynin hangi bölgesinde sorun olduğuyla bağlantılı.

Her Yaştan Bireyde Görülüyor

Toplumda genellikle epilepsinin çocukluk dönemi rahatsızlığı olduğu düşünülür. Ama her yaş grubunda farklı epilepsi türleri ortaya çıkabiliyor. Çocukluk epilepsilerinin çoğu ileri yaşlarda düzelirken, idiopatik epilepsi adı verilen ve nedeni belli olmayan epilepsiler ise her yaşta görülebiliyor.

Her Travma ve Yüksek Ateş Epilepsiye Neden Olmaz

Toplumda kafa travması veya yüksek ateşli hastalık geçiren bir çocuğun epilepsi hastası olacağı gibi yanlış bir görüş mevcut. Kafatasında kırık ve beyin kanaması gibi hasarlara neden olmayan travmaların ileride bir sağlık sorunu çıkartacağı görüşü pek doğru değil. Çünkü burada önemli olan travmanın şiddeti değil beyinde yarattığı hasar. Ayrıca ateşli hastalıklar uzun sürmüyor, çocuğun bedeninin herhangi bir bölgesinde güçsüzlük yaşanmıyor, aşırı ve uzun ateşlenmeler de görülmüyorsa epilepsi yaşanma ihtimali bulunmuyor.

Hastaya Fiziksel Müdahale Sırasında Dikkatli Olun

Nöbet sırasında kasılan ve çenesi kilitlenen hastanın dilini ısırmasını engellemek için çeneyi sert bir cisimle açmaya çalışmanız hastanın dişlerinin kırılmasına veya ağzında yaralar oluşmasına neden olabilir. Hatta hastanın ağzına yerleştirdiğiniz cismin boğazına kaçarak nefes almasını engellemesiyle çok daha ciddi sorunlara yol açabilirsiniz.

Sert zemindeyse titreme yaşayan hastanın kafasını çarpmasını engellemeli, ağızda oluşan köpük ve salyaların boğazına kaçmaması için de hastayı yan yatırılmalısınız. Gerekli önlemleri aldıktan sonra genellikle 1-1,5 dakika süren epilepsi nöbetinin geçmesini beklemeli; daha uzun süren nöbetlerde ise hastayı ambulansla bir sağlık merkezine ulaştırmalısınız.

Soğan Koklatmaktan Vazgeçin

Nöbet geçiren hastaya soğan koklatmak en çok yapılan yanlışlar arasında. Epilepsi nöbetleri geçici koma halidir. Epilepsi nöbeti geçiren hastaya ne koklatırsanız koklatın hiçbir etkisi olmayacaktır.

Epilepsi Hastaları Spor Yapabilir, Otomobil Kullanabilir

Uzmanlar, yaşanan nöbetlerin kontrol altına alınması ve hastanın ilaçlarını aksatmadığından emin olunması halinde otomobil kullanımında ve spor yapmalarında bir sakınca görmüyor. Ancak unutmayın ki aşırı yorgunluk, enfeksiyon, stres, uykusuzluk ve açlık gibi durumlar nöbetleri tetikleyici etkiye sahip. Diğer taraftan takım olarak yapılan, risk içeren ve vücudu yoran futbol, basketbol, uzun mesafe koşu, dağcılık gibi sporlardan hastaların uzak durması gerekiyor.

Epilepsi Hastası Olan Kadınlar Anne Olabilir

Epilepsi hastalarının anne olamayacağı gibi görüşler halk arasında oldukça yaygın. Oysa ki epilepsi hastası kadınların anne olmasında bir sakınca yok. Ancak, gebelik planlayan kadınların en az 6 ay öncesinden doktoruyla konuşması ve ilaçlarını bırakmaması gerekiyor. Hamilelik döneminde aniden bırakılan ilaçlar şiddetli nöbetlere ve nöbetler sonrasında düşüklere neden olabiliyor. Ayrıca epilepsi tedavisinde kullanılan bazı ilaçların anne karnındaki bebek için doğumsal bozukluklar yaratabileceği unutulmamalı. Bu nedenle hamile kalmayı planlayan epilepsi hastası kadınların bu konuyu doktorlarıyla konuşmasında fayda var.

Zihinsel Bir Sorun Değildir

Epilepsinin zihinsel bir problem nedeniyle ortaya çıktığı veya hastalık ortaya çıktıktan sonra zihinsel bir gerilemeye neden olduğu gibi düşünceler de bulunuyor. Ancak epilepsi çoğu zaman zihinsel bozukluklarla bağlantılı değildir. Bazı ender durumlarda zeka gerilemesine yol açabilir.

Tedavisi Mümkün

Epilepsinin yaşam boyu sürdüğü ve geçmediği düşünülse de tedavisi mümkün. İlaç tedavisiyle epilepsi hastalarının çoğunda yaşanan nöbetlerin önüne geçiliyor. İki yıl nöbet geçirmemek şartıyla ilaçlar yavaş yavaş azaltılarak kesiliyor. Fakat bazı hastalarda ilaçlar bırakıldığında nöbetler tekrar görülebiliyor. Bu tür hastalar ilaç kullanımına sürekli devam ederek epilepsi nöbetlerinden korunabiliyorlar. İlaç tedavisine cevap vermeyen epilepsi hastalarında ise ameliyatla sonuç alınmaya çalışılıyor.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
10 + 10 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.