Bahar Nezlesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Buradasınız

Sev 19 Nisan 2018

Baharın bütün güzelliği kapınızı çalmışken burnunuzda hafif bir akıntı, gözlerinizde kızarıklıklar belirmeye başladıysa siz de bahar nezlesi ile karşı karşıyasınız demektir. Bahar alerjisi, alerjik rinit ya da saman nezlesi olarak da adlandırılan bahar nezlesi yine bahar aylarına gölge düşürecek diye kara kara düşünmeye başladıysanız, size birtakım önerilerimiz var.

Polenlere Dikkat

Bahar nezlesi, ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde alerjik bünyelerde kendini gösteriyor. Çayır ve çimenlik ortamlarda, ağaçların yoğun olduğu bölgelerde polenlerin uçuşmasından dolayı geniş bir alanı etkisi altına alabiliyor.

Bahar Nezlesi Belirtileri Nelerdir?

Birçok kişide farklı belirtiler göstermekle birlikte, bahar alerjisinin belli başlı birtakım belirtileri olduğunu söyleyebiliriz. Deride kızarıklık ve kaşıntı, gözlerde sulanma, kızarıklık, şişme, çapaklanma, göğüste hırıltı, öksürük, rahat nefes alamama, burunda kaşıntı, akıntı, hapşırma gibi belirtileri saymak mümkün.

Çocuklarda Daha Sık Görülüyor

Bahar nezlesi üç yaş üstü çocuklarda daha sık görülen bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Erişkinlerde de sıklıkla görülen bahar nezlesi toplumun yüzde 20-30’luk kısmını bir şekilde etkiliyor.

Çocuklarda Teşhis İçin Acele Edilmemeli

Çocuklarda bahar nezlesi teşhisi için en az üç yaşına kadar beklenmesi gerekiyor. Bu rahatsızlığın teşhisinin konulabilmesi için çocuğun birkaç bahar dönemini geçirmesi gerekir.

Kapalı Ortamlar Ve Hava Kirliliği De Etkili

Özellikle ofis ortamında çalışan kişilerde bahar nezlesi daha sık görülüyor.  Kapalı ortamlarda çalışan klimalar, bu alerjide tetikleyici bir unsura sahip. Bunun haricinde hava kirliliği ve egzoz da alerjik belirtilerin ortaya çıkmasına sebep oluyor.

Soğuk Algınlığı Mı? Bahar Nezlesi Mi?

Bahar alerjisi, belirtilerinin benzerliğinden dolayı ilk başta soğuk algınlığı ile karıştırılabilir. Farklarını şöyle anlatabiliriz: Soğuk algınlığı genelde soğuk havalarda meydana gelirken bahar alerjisi her sene bahar aylarında ortaya çıkar ve mevsim bitiminde kaybolur. Soğuk algınlığındaki üşüme, titreme, ateş ve ateşe bağlı olarak halsizlik durumları bahar nezlesinde bulunmaz. Soğuk algınlığı dört-beş gün içinde geçerken bahar nezlesi daha uzun bir süreye yayılır.  

Bahar Alerjisinden Korunmanın Yolları

- Polenler daha çok sabah saatlerinde uçuştuğundan o sıralarda açık havalarda bulunmayın.

- Dışarıdan eve geldiğinizde hemen kıyafetlerinizi değiştirin.

- Ofis ya da evde klima kullanıyorsanız, tercihinizi polen filtreli modellerden yana kullanın ve klima filtrelerini düzenli olarak değiştirin.

- Çim biçmemeye dikkat edin. Eğer çim biçecekseniz mutlaka maske kullanın.

- Bahar mevsimlerinde açık havaya çıktığınızda mutlaka gözlük takın.

- Havanın kuru olduğu dönemlerde buharlı oda nemlendiricilerinden yararlanarak bulunduğunuz mekanı nemlendirin.

Bahar Alerjisi Tedavileri

Alerjik durumunuzu tetikleyecek uyarıcılarla olan bağlantınızı kesmek bahar nezlesinde uygulayabileceğiniz ilk tedavi şeklidir. Bahar alerjisinden yukarıda belirtilen yöntemlerle korunamıyorsanız, doktor gözetimi altında ilaç takviyesine başlamanız gerekebilir. Doktorunuzun belirlediği dozda ilaç almanıza rağmen yine de alerjik durum devam ediyorsa, yine doktorunuzun yönlendirmesiyle aşı tedavisine geçebilirsiniz.  

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
3 + 6 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.