Meditasyonu Yaşam Biçimi Haline Getirenlerin Sahip Olduğu 8 Beceri

Buradasınız

Hareket Et 20 Eylül 2019

“Derin düşünme” anlamına gelen meditasyon, kişinin iç huzuru yakalamasını sağlar. Zihninizi meditasyon yaparak daha etkili kullanabilir ve duygularınıza yoğunlaşabilirsiniz. Düzenli meditasyon yapmak kişisel farkındalığa ulaşmanıza yardımcı olurken, bir süre sonra tüm negatif duyguları çevrenizden uzaklaştırmanızı sağlar. 

 

İşte, meditasyonu adeta yaşam biçimleri haline getirenlerin sahip olduğu 8 beceri...

 

⦁ Stresten uzak olurlar

Yapılan bir araştırma, sekiz haftalık bir meditasyon programından sonra katılımcıların stres seviyesinin düştüğünü ortaya koyuyor. Meditasyon sırasında zihinsel bir rahatlama olduğu için salgıladığınız stres hormonu da azalır. Stresin azalmasına bağlı olarak kaygı seviyeniz düşer ve başarı oranınız artar. Ayrıca meditasyon, anksiyete ve panik atakları kontrol etmeyi kolaylaştırır. 

 

⦁ Konsantrasyon sorunu yaşamazlar

Meditasyon çeşitleri, amaçlarınıza yönelik olarak farklılık gösterir. Konsantrasyon sorunu yaşayan bir insan, dikkat odaklı meditasyon yapmayı tercih etmelidir. Böylelikle yapılan meditasyon sonrası dikkat artar ve konsantrasyonu sağlamak kolaylaşır. Kısa süreli meditasyon yaptığınızda bile odaklanma konusundaki gelişiminizi fark etmeniz mümkün olacaktır. Örneğin, yalnızca 4 gün yaptığınız dikkat geliştirme meditasyonuyla olaylara daha kolay odaklanabilirsiniz.

 

⦁ Hafızaları daha güçlüdür

Yaşa bağlı olarak hafıza kaybı da artar. Bunun önüne geçebilmek için meditasyon yapabilirsiniz. Meditasyon yapan insanların hafızası gözle görülür bir biçimde güçlenir. Hafıza güçlendirmeye yönelik meditasyon türü olan “Kirtan Kriya”da düşüncelere odaklanabilmek için parmak hareketleri yapılır. Araştırmalara göre, Kirtan Kriya meditasyonu sayesinde ilerleyen yaşlarda görülen unutkanlık, yerini güçlü bir hafızaya bırakır. 

 

⦁ Uykuları daha kalitelidir

Çoğumuzun uykuyla ilgili problemleri olabilir. Yatağa yattığınızda saatlerce sağa sola dönmek bir süre sonra sinir bozucu bir hal alır. Meditasyonla ruhunuzu ve bedeninizi rahatlatarak geceleri kaliteli bir uykuya sahip olabilirsiniz. Uyumadan yarım saat önce yapılan meditasyon, zihninizi boşaltarak uyku için ideal bir ortam hazırlayacaktır.

 

⦁ Acıyı kontrol edebilirler

Stresli olduğunuz zamanlar acı duygunuzda da bir artış olur. Meditasyonla stresi en düşük seviyelere indirerek acı duygusunda azalma sağlayabilirsiniz. Yapılan bir araştırma, katılımcıların dört gün süren farkındalık meditasyonu sonrasında acıyı kontrol eden beyin hücrelerinde bir artış gözlemlendiğini ortaya koyuyor. Katılımcıların acı eşiklerinin yükseldiğini de ortaya çıkaran araştırmaya göre; meditasyon yapan insanlar acıyı kontrol edebilme konusunda oldukça yetenekli. 

 

⦁ Sevgi dolu olurlar

Meditasyon türleri arasında pozitif duyguları artırmaya yönelik meditasyonlar da bulunuyor. Sevgi ve nezaket duygularınızı arttırmaya yönelik “Metta” meditasyonu sayesinde pozitif duygularınız artar ve iyi duygular geliştirmeye başlarsınız. Bu meditasyonu sürekli hale getirdiğinizde ise sahip olduğunuz iyi ve olumlu duyguları çevrenizdekilerle paylaşma boyutuna kadar gelebilirsiniz.

 

⦁ Kötü alışkanlıklardan uzak dururlar

Eğer kötü alışkanlıklara sahipseniz meditasyon sizin için bir kurtuluş olabilir. Meditasyonla beraber öz farkındalık ve otokontrolünüzü geliştirirsiniz. Ayrıca edineceğiniz zihinsel disiplin sayesinde de kötü alışkanlıklarınıza karşı koyabilirsiniz. Farkındalık meditasyonuyla iradeniz güçlenir ve başka şeylerle ilgilenerek kötü alışkanlıklarınızı bir kenara daha kolay bırakırsınız. 

 

⦁ Öz farkındalık sahibi olurlar

Meditasyonun genel amacı iç huzuru sağlamak ve kendinizle başbaşa kalmak. Bu amaçlar doğrultusunda düşüncelerinizi daha iyi kavrar ve iç dünyanıza yolculuk yaparsınız. Kısacası meditasyonla beraber kendinizi daha iyi anlar ve daha yakından tanırsınız. Öz farkındalığı geliştirmek için “öz sorgulama” meditasyonunu tercih etmelisiniz. Öz farkındalığınız geliştikçe çevrenizdekilere karşı daha anlayışlı olacağınızı göreceksiniz.

 

Kaynaklar: 

https://listelist.com/meditasyon-yapmanin-faydalari/

https://blog.meditopia.com/meditasyon-nedir-ve-nasil-yapilir/

https://www.yukselencag.com/Meditasyon-Yapmanin-Genel-Faydalari

https://www.nurtaran.com/kundalini-yogablog/7396532

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
3 + 0 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.