Son Yılların Modası Değil; Gayet de Eski Bir Spor Pilates

Buradasınız

Hareket Et 13 Aralık 2015

Son Yılların-Modası-Değil-Gayet-de-Eski-Bir-Spor-Pilates

Son yıllarda neredeyse ekmek kadar, su kadar hayatımızın bir parçası haline gelen pilatesin tarihi 20. yy’ın başlarına dayanıyor. Bedenin dengeli tutulmasına ve omuriliği destekleyen kasların çalıştırılmasına yönelik egzersizler içeren pilates, en başından beri nefes egzersizleriyle de destekleniyordu. Pilatesi bulan ve bir spor dalı olarak kabul edilmesini sağlayan Joseph Pilates’i bu sporu bulmaya iten nedenlere ve pilatesin tarih içinde nasıl geliştiğine göz atalım.

Hastalıklı Bir Çocukluk

Hastalıklı Bir Çocukluk

1880 yılında Almanya yakınlarındaki Düsseldorf’ta doğan Joseph Pilates, diğer çocuklara nazaran daha fazla hastalıkla boğuşmak zorundaydı. Astım, bir kemik hastalığı olan raşitizm ve ateşli romatizma ile geçen çocukluğu Joseph Pilates’i bu hastalıkları nasıl aşabileceğine dair fikirler bulmaya itti. Birçok buluş gibi pilates de ihtiyaçtan, zor koşullardan ve mecburiyetten doğdu yani. 
Roma ve Yunan kültürlerindeki beslenme düzeninin, doğu-batı felsefelerinin ve egzersiz çeşitlerinin, çocukluğu boyunca hastalıklar nedeniyle ilgisini çekmesiyle Joseph Pilates, hayatı boyunca vücut geliştirme, jimnastik, dalgıçlık, dans ve diğer fiziksel aktivitelerle ilgilendi. 

Birinci Dünya Savaşı, Sen Nelere Kâdirsin

Birinci Dünya Savaşı, Sen Nelere Kâdirsin

1912 yılında Pilates, bir Yunan oyununda sirk aktörünü canlandırmak için İngiltere’ye gitti. I. Dünya Savaşı’nın çıkmasıyla diğer Almanlarla birlikte Isle of Man Adası’nda bir kampa götürülen Pilates, engelli ve hasta insanları iyileştirmeye yönelik bazı aparatlar geliştirdi. Kendi oluşturduğu fiziksel egzersiz programını bu insanlara öğretmenin yanında, savaş zamanı çıkan diğer hastalıkları, örneğin gribi de iyileştirmek için bazı çalışmalar yaptı.
Savaştan sonra Almanya’ya dönen Pilates, yeni orduların eğitilmesi için hükümet tarafından çağrıldı. Bu davet sonrası kendi işine gücüne bakmak isteyen Pilates, Amerika’ya kaçtı ve kendi yöntemini geliştirmesinde büyük rol oynayan öğretmen Clara ile tanışıp evlendi. 1926 yılında New York’ta ilk Pilates stüdyolarını kurdular. Devletin ileri gelenlerinden dansçılara ve jimnastikçilere kadar geniş bir kitle bu stüdyoda yapılan fiziksel çalışmalara büyük ilgi gösterdi. 

Disiplinli Bir Dâhi

Disiplinli Bir Dâhi

Pilates, geliştirdiği tekniğin her yerde uygulanabilir olmasını arzu ediyor, basit hareketleri doğanın ve hayvanların hareketlerinden ilhamla, birikimi olan doğu-batı felsefeleri ile harmanlıyordu. Onun için iyi bir sağlığa kavuşmanın yolu, hem bedenen hem zihnen hem de ruhen bir bütün şeklinde şifa bulunması ile mümkündü. 600’ün üzerinde egzersiz hareketi bulan Pilates, geliştirdiği aparatları her seviye için özenle düşünüyordu. Pilates hakkında makaleler yazan, pilatesi bir spor dalı olarak kabul ettiren ve yaşamı boyunca bu sporun geliştirilmesi için çalışan Joseph Pilates’in geliştirdiği yöntemler, bugün milyonlarca insan tarafından sağlıklı bir yaşama kavuşmak için kullanılmaktadır.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
9 + 8 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.