Farkındalık Hakkında En Çok Merak Edilen 7 Soru

Buradasınız

Hareket Et 07 Mayıs 2018

Hepimizin ortak sorunu, bir konuyu boş yere kafaya takmak veya “Keşke öyle değil de böyle yapsaydım” demek… Bu liste muhtemelen uzar gider. Farkındalık (mindfulness) tam da bu noktada etkili bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor. Şimdi gelelim konunun detaylarına...

1. Huzurlu Bir Zihin Vadeden Farkındalık Nedir?

Şimdi kendinizi bir gölün kenarında hayal edin. Ayaklarınız ılık suyun içinde ufak hareketlerle gidip gelerek suyu sıçratıyor. Güneş teninizi ısıtıyor ve ağaçların hafif bir esintiyle sallanan dalları huzur verici bir ses çıkarıyor. Siz bu anı yaşarken birden aklınıza faturalar geliyor; ardından gelecek ayın kirası, sonra bir çocuğunuz olursa ona nasıl bakacağınız, alacağı eğitim, üniversitede okuyacağı bölüm…  Bakın mevcut olduğunuz huzur ortamından bir anda nasıl uzaklaştınız hem de zihninizde ürettiklerinizle, var olmayanlarla...

Geçmişe takılı kalmak ya da geleceğin nasıl olacağını düşünürken, yaşanan anı zorlaştırmak; şimdilerde hepimizin yaptığı yanlışların en başında geliyor. Mutluluğumuzun tadını çıkarmak yerine kendimize dert yaratır hale geldik. Elbette hayatta belli sıkıntılar yaşarız ama “farkında olmadan” onlara bağlı kalarak hayata devam etmek bizi yorar. Esiri olduğumuz düşünceler, duygular zihnimizde dönüp durur. Bu kaygılar bütünü, bizi yönetir duruma gelir zamanla. Unutmayın, hayat şimdiki zamanda oluşur ve şimdiki zaman üzerine kurulmuş bir dizi olayı beraberinde getiren bir süreçtir. Fakat pek çoğumuz şimdiki zamana ayak uydurmaktan kaçıyoruz.  

2. Farkındalık Ne Değildir?

Farkındalık geliştirmeyi, hayalperestçe bir tutum olarak algılamamalısınız. Çünkü farkındalık düşünce ve duyguları asla reddetmez, ön yargılarla hareket etmez, baskı hissetmez ve onları kaçılacak bir korku mitine dönüştürmez. İyi veya kötü tüm yaşanılanları kabul etmeyi bilmelisiniz. Psikoterapinin de kullandığı bir yöntem olan farkındalıkla depresyon, panik atak, takıntılar ve stres gibi ruh sağlığı sorunları çözülebiliyor. Farkındalığın düzeltmek ile ilgisi yoktur. Düşünmeyi durdurmak gibi bir amaçla çalışmaz. Gerçeküstü bir ortam tasarlamaz. Yani farkındalık size kendinizi tanıtır.

3. Farkındalıkla Neler Değişir?

Farkındalık kazanmak size hayatta kolaylık sağlayabilir. Çünkü olaylara karşı bakışınızı farklılaştırmak, yaşanmışlıkları değiştirmeyecek fakat kurduğunuz bağları dönüştürecek. Yapmanız gereken şey, sorular sormaktan korkmamak ve yaşanılanları cesaretle göğüslemek. Diğer taraftan yıkılacağınızı bilseniz de toparlanacağınız düşüncesini idrak etmiş olmalısınız.  

4. Farkındalık İçin Meditasyon Yapmak Doğru Bir Yol Mu?

Zihninizi boşaltmak için uygulayabileceğiniz güzel bir yol, meditasyon. Tabii ki düzenli olarak yapmak faydalı olacaktır. Nasıl ki acı yaşamımızın bir gerçeği ve bunu bilerek hareket etmek önemli ise bizi yönetmesine izin vermemek de çok önemli. İşte farkındalık, zihinsel ve fiziksel acı ile kurduğumuz ilişkiyi yeniden şekillendirmemize yardımcı olabilir. Meditasyon sayesinde beyninizde dönüp duran sesleri de azaltabilirsiniz.     

5. Farkındalık Her Gün Pratik Yapmayı Gerektirir Mi?

Hayır. Fakat faydalı bir pratik olması itibarıyla, ne kadar sık yaparsanız hayatınıza olumlu getirisi olduğunu daha iyi kavramış olursunuz. 

6. Nasıl Yapacağım?

Farkındalık hayatınızın bir parçası olsun istiyorsanız, bir meditasyon eğitmeniyle organize hareket etmenizde fayda var. Öte yandan size bu konuda destek verebilecek pek çok mobil uygulama ve web sitesi de bulunuyor. Onlardan da destek alabilirsiniz.

7. Yoga Ve Farkındalık Benzeşiyor Mu?

Farkındalık için meditasyon uygulamalarınızda size yardımcı olacak birçok yoga pozu bulunur. Stresi minimum seviyeye indirmek, sağlığımızı iyileştirmek ve korumak için basit yoga egzersizleri yapmak, farkındalık meditasyonlarınıza hazırlıklı olmanızı sağlar.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
14 + 1 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.