Sarı Nokta Hakkında Bilmeniz Gereken 10 Şey

Buradasınız

Hareket Et 02 Şubat 2017

Sarı nokta olarak bilinen yaşa bağlı makula dejenerasyonu hastalığı, özellikle ilerleyen yaşlarda en sık karşılaşılan sorunlardan biri. Erken teşhis ve tedavi için bu hastalığı yakından tanımakta fayda var.

1. Sarı nokta, bir retina hastalığıdır. Retinanın ortasında yer alan ve keskin görmeyi sağlayan makulanın hasar alması sonucu oluşur.

2. Bulanık görme ve görme kaybına neden olur. Örneğin hastalar çoğunlukla saati görür ama akrep ve yelkovanı seçemediği için saatin kaç olduğunu göremez. Veya gazete yazılarını okumakta zorlanır.

3. Erken teşhis için 50 yaşından sonra düzenli göz muayenesi olmak gerekir. Çünkü sarı nokta, çoğunlukla 55 yaşından sonra ortaya çıkar. Bu ilerleyen yaşla birlikte makula tabakasının incelmesinden kaynaklanır.

4. Genetik özellikler risk faktörleri arasındadır. Yani ailenizde sarı nokta hastası varsa, risk altındasınız demektir. Sigara kullananlar ve hipertansiyon hastaları ayrıca riskli grupta yer alırlar.

5. Sarı nokta, çoğunlukla ilerleyen yaşlarda bulanık görme şikayetiyle teşhis edilir. Diğer belirtileri renklerde bozulma, bakılan yeri sisli görme, çizgileri eğri görmedir. 

6. Sarı nokta hastalığının iki tipi vardır. Yüzde 90’ı kuru tiptir ve daha yavaş ilerler. Yaş tip olanlarda ise ani görme kaybı ve renkli görme ve kontrast hassasiyetinin bozulması yaşanır.

7. Mevcut tedavilerde, teşhis konulan zamana kadar yaşanan görme kaybı çoğunlukla telafi edilemez. Ancak ilerlemesi durdurulabilir veya yavaşlatılabilir. Erken teşhis için de düzenli göz kontrolü yaptırmak gerekir.

8. Kuru tip sarı nokta hastalığında koruyucu tedavi, yaş tipinde ise göz içine iğne tedavisi ve fotodinamik tedavi uygulanır. Koruyucu tedavide anti-oksidan A, C, E vitaminleri, lutein ve çinko kullanılır. Göz içine iğne tedavisi, damla ile uyuşturularak yapılır. Fotodinamik tedavide ise önce toplardamardan özel bileşimde verteporfin adında bir ilaç verilerek, düşük şiddette bir lazer uygulanır. Kaynak

9. Sarı nokta hastalığının erken dönem belirtilerini fark etmek için kendi kendinize Amsler Grid testini uygulayabilirsiniz. Uygulamak için aşağıdaki şemaya, aydınlık bir odada yüzünüzden 30-40 cm ileride tutarak bakın. Bakarken okumak için kullandığınız gözlük veya lens varsa takmayı unutmayın.

Önce bir gözünüzü elinizle kapatın. Açık olan gözünüzle ortadaki noktaya odaklanın. Şemadaki büyük karenin dört köşesini görüp görmediğinize dikkat edin. Aynı işlemi diğer gözünüz için de yapın. Köşeleri göremiyorsanız veya çizgilerde dalgalanma, kırılma, bulanıklık görüyorsanız, bunlar sarı nokta hastalığının belirtileri olabilir. Bu arada bu testin rutin bir göz muayenesine karşılık gelmediğini, her halükarda göz hekimine kontrole gitmeniz gerektiğini unutmayın.

10. Yaşlılığa bağlı görme problemlerinde vitamini bol meyve ve sebzelerin tüketimi çok önemli. Omega-3 bakımından zengin Akdeniz diyeti uygulanabilir.

Göz sağlığınızı bugünden koruma altına almak için Işıldayan Gözler Ferdi Kaza Sigortası yaptırabilirsiniz. Ayda sadece 15 TL ödemeyle alacağınız bu sigortayla, yılda 2 kez ücretsiz göz muayenesi olabilir, optik ve güneş gözlüğü alışverişlerinde %60’a varan indirimlerden de yararlanabilirsiniz. 

Etiketler: 

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
3 + 2 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.