Literatüre Yeni Giren E-Hastalıklar

Buradasınız

Hareket Et 08 Haziran 2017

yeni hastalıklar

İnternet çağının kaçınılmaz bir sonucu olarak hayatımıza her geçen gün yeni bir hastalık, yeni bir fobi giriyor. Neredeyse herkes, e-hastalık olarak adlandırılan bu sorunlardan birkaçını aynı anda yaşıyor. Peki nedir bu literatüre yeni giren ve birbirleriyle yakından ilişkili kavramlar?

Nomofobi: Cep Telefonsuz Kalma Korkusu

nomofobi

Neredeyse bir uzvumuz olan cep telefonu, nomofobi denen telefonsuz kalma korkusuna neden oluyor. Özellikle akıllı telefonların bu denli yaygınlaşmasıyla ön plana çıkan bu korku türü, kişiyi hem ruhsal hem de bedensel açıdan yıpratıyor. Günü telefon elinizdeyken bitirip yeni güne ilk iş olarak telefonunuza uzanarak başlıyorsanız, tehlike var demektir. Aynı şekilde telefon bildirimlerini çok sık kontrol etmek, her daim “Şarjım biterse ne yaparım?” diye düşünmek nomofobik olduğunuzun güçlü belirtileri arasında. Aman dikkat!

Siberhondrik: İnternet Doktorculuğu

Siberhondrik

Sağlık şikayetleri ve belirtileri hakkında internette yapılan yoğun araştırmaların, aslında ciddi bir e-hastalık olduğunu tahmin eder miydiniz? Şüphe uyandıran herhangi bir sağlık şikayetiyle ilgili doktora gitmek yerine, internetteki tedavi yöntemlerini kontrolsüzce uyguluyorsanız, siberhondrik olmuşsunuz demektir. Bu aynı zamanda bir an önce kurtulmanız gereken bir problem. Çünkü doktorlara güvenmeyen siberhondrik kişilerin internet araştırması yaptıkça daha çok kafaları karışıyor ve bu da huzursuzluk, depresyon gibi sorunlara sebep olabiliyor.

Fomo: Gündemi Takip Edememe Korkusu

Fomo

Özellikle sosyal medyayla birlikte yayılan yoğun bilgi ve neredeyse herkesin bir içerik üreticisine dönüşmesi, gündemi takip edememe korkusunu da beraberinde getiriyor.

“Nerede ne oluyor? Son olaylar ne? Kaçırdığım bir şey var mı?” türünden korkular yaşayıp kendinizi huzursuz ve keyifsiz hissediyorsanız dikkat! Siz de yaygın bir e-hastalık olan fomoya yakalanmış olabilirsiniz. Kişilerin düşünce kontrolünü kaybetmesine yol açan fomo, bir süre sonra gerçek hayattan kopmayı ve psikolojik problemler yaşamayı kaçınılmaz kılıyor. İnternet çağına doğan Z ve Y kuşağı, X kuşağına oranla çok daha fazla tehlikede.

Ego Sörfü: Online Narsisizm

Ego Sörfü: Online Narsisizm

Kişilerin belli aralıklarla internette kendi isimlerini aratması, kendileriyle ilgili gelişmeleri kontrol etmesi olarak tanımlanan ego sörfü, online narsisizm olarak da bilinen ilginç bir e-hastalık. Ego sörfü yapan kişilerin en önemli özelliği, kendilerini fazlasıyla beğenmeleri ve haklarındaki tüm sanal yorumları fazlasıyla kontrol etme eğiliminde olmaları. Özellikle sosyal medyada herhangi bir fotoğraf veya yazı paylaştıktan sonra gelen yorumları, beğenileri, paylaşımları sık sık kontrol ediyorsanız da ego sörfü yapmış oluyorsunuz. Bizden söylemesi...

 

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
9 + 11 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.