Lenfoma Hakkında Bilmen Gereken 4 Şey

Buradasınız

Hareket Et 15 Eylül 2017

Lenfoma adıyla bilinen lenf kanseri, hematolojik kanserler arasında en yaygın olanı. Türkiye’de ise her gün ortalama 1000 kişiye lenfoma teşhisi konuyor. Peki lenfoma belirtileri ve nedenleri nelerdir? 15 Eylül Dünya Lenfoma Günü’nde, lenfoma hakkında bilmeniz gereken dört maddeyi bir araya getirdik...

1. Lenfoma Nedir?

Bağışıklık sisteminin önemli kısımlarından biri olan lenfatik sistemde meydana gelen kanserleri tanımlamak için kullanılan lenfoma, lenf kanseri olarak da biliniyor. Hodgkin ve Hodgkin-dışı lenfoma olarak ikiye ayrılan hastalığın her kanser türünde olduğu gibi onlarca alt türü mevcut. Pek çok kişinin kanserin alt türleri hakkında daha fazla bilgiye ihtiyacı var. Çünkü kanser hücreleri çok büyük farklılıklar gösteriyor. Kimi daha agresif olup kısa sürede yayılırken kiminde kemoterapi tedavisine ihtiyaç duyulmuyor, hastalık düzenli tetkiklerle kontrol altında tutulabiliyor. Lenfoma genel olarak boyun, koltuk altı ve kasık bölgelerinde büyüyen lenf bezleriyle kendini belli ediyor.

2. Lenf Kanserinin Belirtileri

Kanser hastalığı belli bir süre hiçbir belirti vermeden ilerleyebiliyor. Hal böyle olunca erken teşhisin önemi öne çıkıyor. Bu nedenle vücudunuzdaki değişiklikleri her daim kontrol etmeli, düzenli olarak sağlık kontrolünü yaptırmalısınız. Peki en önemli lenfoma belirtileri nelerdir diye merak mı ediyorsun? İşte onlardan birkaçı…

  • Boyun, kasık ve koltuk altında nedensiz oluşan şişlikler küçülmüyor aksine büyüyorsa,
  • Kısa sürede fazla kilo kaybı mevcutsa,
  • Kıyafetleri hatta yastık kılıfı ve çarşafı değiştirecek kadar şiddetli gece terlemeleri varsa,

Kişi yüksek ateş problemi yaşıyorsa lenf kanseri riski var demektir. Tüm bu önemli lenfoma belirtileri herkes tarafından bilinmeli, özellikle birden fazlası varsa hemen doktora gidip bütün kontroller yaptırılmalıdır.

Kansere İnat Yaşasın Hayat Sigortası yaptırarak kendinizi kanser riskine karşı güvence altına almaya ne dersiniz? Bu güvenceye sahip olarak, kanser hastalığına yakalanmanız durumunda 250.000 TL’ye varan toplu para ödemesi alabilirsiniz. Üstelik, bu maddi desteği ister tedavi masraflarınız ister fatura, kira, kredi gibi diğer masraflarınız için dilediğiniz şekilde kullanabilirsiniz. Detaylı bilgi için.

3. Lenf Kanserinin Nedenleri

Lenf kanserinin nedenine dair kesin bilgiye ulaşan herhangi bir araştırma mevcut değil. Bu nedenle lenfoma tıp literatüründe “nedeni bilinmeyen hastalıklar” arasında yer alıyor. Ancak radyasyon, kimyasal maddeler ve viral enfeksiyonların lenf kanserine neden olabileceği tartışılıyor. Sağlıklı, huzurlu ve stressiz bir hayat da her hastalık ve kanser türünde olduğu gibi lenfomada da oldukça önemli.

4. Lenfomanın Tedavisi

Lenfoma, her hastada farklı şekilde seyreden bir hastalık olduğu için kanserin türüne ve evresine göre kişiselleştirilmiş tedavi yöntemleri uygulanıyor. Kemoterapi, radyoterapi, ameliyat gibi tedavi alternatifleri var. Profesyonellerin yapılan araştırmalar sonucu uygun gördüğü tedavi şeklinin hastalar tarafından kabul edilmesi oldukça önemli.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
5 + 8 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.