Florürlü Diş Macunları Zararlı Mı?

Buradasınız

Hareket Et 12 Nisan 2018

Son yıllarda özellikle ebeveynlerin kafasını çok fazla kurcalayan bir konu var: Acaba diş macunlarının içeriğinde bolca bulunan florür maddesi insan sağlığına zararlı mı? Yoksa florür konusunda dolaşan haberler asılsız bir dedikodudan mı ibaret? İşte herkesin aklında büyük bir soru işareti yaratan florürlü diş macunları ve bu macunların insan sağlığına etkileri...

Florür Nedir?

Florür maddesini bilimsel olarak açıklamak gerekirse, nötr haldeki flor atomumun iyon haline geçtiğinde aldığı isimdir. Maden sularında bol miktarda bulunan bu madde aynı zamanda İran, Çin, Moğolistan gibi ülkelerde şebeke sularının mineral içeriğini artırmak ve sertlik derecesini ayarlamak için de kullanılıyor. Ama Türkiye de dahil olmak üzere pek çok ülkede, şebeke sularına florür karıştırılması yasak. Ancak ne yazık ki ülkemizin bazı bölgelerinde, toprağın mineral yapısından ötürü florür, içme sularına kendiliğinden karışabiliyor.

Birçok kimyasalda olduğu gibi florürde de dozaj konusu son derece önemli. Dünya Sağlık Örgütü’nün florür konusunda belirlediği güvenli aralık 0,5-1.7 mg/lt iken, ölümcül dozajın 2 gr olduğu kabul ediliyor.

Florürün İnsan Sağlığına Zararları Nelerdir?

Florür aslında sadece diş macunlarında değil; bebek mamalarında, hazır çorba ve bulyon gibi işlenmiş gıdalarda, teflon tavalarda pişen yemeklerde ve gazlı içeceklerde de buluyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği güvenli aralığı geçen florür alımı ise “Fluorosis” adı verilen bir tür zehirlenmeye neden olabiliyor. Bu zehirlenme, dişlerde beyaz, sarı veya kahverengi lekeler oluşmasına da sebep oluyor.

Çocuklar İçin Daha Mı Zararlı?

Geçen yıl bu konuda Harvard Üniversitesi‘nde yapılan bir araştırmanın sonuçları oldukça çarpıcı. Bu araştırmaya göre florürün çocukların nörolojik gelişimlerini negatif yönde etkilediği ve doğrudan içme suyuyla alınan florürün çocuklarda zeka gerilemesine neden olabileceğini ortaya koyuyor. Ayrıca florürün, epifiz bezinin salgıladığı birtakım hormon ve nörotransmiterlerin dengesini bozduğu ve bu yüzden yoğun florüre maruz kalan kişilerde davranış bozukluklarına rastlanabildiği belirtiliyor.

Florürün bilinen diğer zararlarının ise kurşun emiliminde artma, kolajen yapısında bozulma, hiperaktivite veya letarji, kas hastalıkları, troid hastalıkları, iskelet flörozisi, kemik kırıkları, kemik kanseri, genetik hasar, tümör ve kanser eğilimi, sperm hasarı ve doğurganlıkta azalma olduğu kaydediliyor. Özellikle içme sularına florür karıştığı bilinen yerlerde yaşayanların mutlaka selenyum takviyeleri alarak, florürün vücutlarından atılmasına destek olmaları gerekiyor.

Diş Hekimleri Neden Florürü Savunuyor?

Pek çok uzman, florürün kanser ve zeka geriliği ile ilgisi hakkında kamuoyunu yönlendiredursun diş hekimlerine göre florür, diş çürüklerini önleme konusunda vazgeçilmez bir madde. Dünya Diş Hekimleri Birliği, Avrupa Pediatrik Diş Hekimliği Birliği ve Amerikan Pediatrik Diş Hekimliği Birliği’nin ortaklaşa yaptığı basın açıklamasına göre, dişleri günde iki defa hekimin önerdiği miktarda florürlü diş macunları ile fırçalamak, diş çürüklerinin önlenmesinde önemli ve son derece hayati bir rol oynuyor. Diş hekimlerinin üyesi olduğu bu sivil toplum kuruluşları, özellikle çocuklarda yaygınlaşan florürsüz diş macunu kullanımının ilerleyen yaşlarda kalp ve mide sorunlarına yol açacak diş çürüklerine neden olduğunu öne sürüyor. Türk Diş Hekimleri Derneği’nin de paylaştığı bu görüş, diş macunlarında bulunan eser miktardaki florürün zeka geriliği ya da kansere değil, florür eksikliğinin yalnızca ağız ve diş hastalıklarına davetiye çıkardığına işaret ediyor.

Ağız ve diş hastalıklarından korunmanın en önemli yolu ise altı ayda bir düzenli olarak diş hekiminin yolunu tutmak! Bu konuda kendinizi tembel olarak tanımlıyorsanız, İkisi Bir Arada Ferdi Kaza Sigortası yaptırarak, yılda iki kez ücretsiz diş hekimi muayenesi ve diş taşı temizliği hakkını elde edebilirsiniz.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
7 + 13 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.