Dişlerinizi Doğru Fırçalamadığınızın 8 Göstergesi

Buradasınız

Hareket Et 07 Şubat 2017

Dişlerinizi düzenli fırçalıyor olabilirsiniz. Peki doğru fırçalıyor musunuz? Diş fırçalamakla ilgili doğru bildiğiniz yanlışlar, pek çok diş ve diş eti sorununa sebep olabilir. Bu yanlışları yapıyorsanız, ağız sağlığınız tehdit altında olabilir…

1. Diş Fırçalama Seansı İki Dakikadan Az Sürüyorsa...

Amerikan Diş Hekimleri Birliği diş fırçalama süresinin iki dakika olması gerektiğini söylüyor. Ama ne yazık ki pek çok kişi bu sürenin çok altında kalıyor. Daha da kötüsü, bunun farkında bile değil. Konuyla ilgili yapılan bir araştırmada, deneklerin çoğu en az iki dakika dişlerini fırçaladıklarını söyleseler de, deney sırasında fırçalama süresinin bir dakika bile olmadığı fark edilmiş. Siz de bu akşam dişinizi fırçalarken dakika tutun, ne demek istediğimizi anlayacaksınız. Bu iki dakika diş fırçalama alışkanlığını oturtana kadar, dişlerinizi zaman tutarak fırçalayabilirsiniz.

2. Dişlerinizi Çok Sert Fırçalıyorsanız...

Tavadaki yağ tabakalarını temizler gibi sert bir şekilde diş fırçalıyorsanız, dişlerinize yazık ediyorsunuz demektir. Bu şekilde fırçalamak size daha iyi temizliyormuşsunuz hissi verebilir ama dişlerdeki plakları veya bakterileri temizlemenin yolu, bastırarak fırçalamaktan değil, yeterli sürede ve doğru hareketlerle fırçalamaktan geçiyor. Fazlasıyla sert fırçalamak dişlerdeki hassasiyeti de artırabilir.

3. Doğru Açıyla Fırçalamıyorsanız...

Keman çalar gibi fırçayı sağa sola doğru hareket ettirmek, en doğru diş fırçalama metodu değil. Uzmanlar fırçayı 45 derece açıyla tutup, küçük daireler çizmenizi öneriyor. Tabii elektrikli diş fırçası kullanıyorsanız 45 derece açıyla tutmanıza gerek yok. Çünkü bu fırçalar buna göre tasarlanıyorlar ve fırçalarken daireler çizmenize gerek kalmıyor. 

4. Kullandığınız Diş Fırçasının Kılları Çok Sertse...

Sert ve orta-sert özellikli diş fırçaları çoğunlukla dişlere ve dişetlerine zarar verdiği için diş hekimleri tarafından pek önerilmiyor. Ayrıca sert fırçalar, diş ile diş eti arasındaki o ince çizgiye ulaşıp o bölgeyi temizlemede çok başarılı değiller. Aksine bu hassas bölgeye zarar da veriyorlar. Bu nedenle yumuşak fırçalar kullanmaya özen göstermelisiniz. 

5. Diş Fırçanızın Başı Çok Büyükse...

Kullandığınız diş fırçası ağzınızın içinde kolay hareket edebilmeli. Bu nedenle mümkün olduğunca küçük başlı modelleri seçmenizde fayda var. Büyük fırçalar geniş bir bölgeye ulaşarak daha çok temizliyor gibi gelse de, bu yanlış bir algı. Aksine küçük fırçalar hareket kabiliyeti sayesinde daha çok diş yüzeyine ulaşabiliyorlar.

6. Diş Fırçanızı En Son Ne Zaman Değiştirdiğinizi Hatırlamıyorsanız...

Uzun süre aynı diş fırçasını kullanmak fırçanın kıllarının deforme olmasına sebep olur. Bu da dişlerin yeterince temizlenememesiyle sonuçlanır. Diş hekimleri fırçanızı üç ayda bir değiştirmenizi öneriyor.

7. Diş İpi Kullanmıyorsanız...

Dişleri düzenli fırçalamak evet birinci kural ama diş fırçalarının giremediği bölgeleri temizleyebilmek de en az o kadar önemli. Yani sağlıklı dişler için sadece fırçalamak yeterli değil. Diş ipi kullanmaktan çok hoşlanmıyorsanız, aynı işlevi görecek bir ara yüz fırçasını da tercih edebilirsiniz.

8. Yatmadan Önce Diş Fırçalamanın Şart Olmadığını Düşünüyorsanız...

İşte bu en büyük hata! Uzmanlara göre diş sorunlarının yüzde 85’i, günde iki kez diş fırçalayıp (biri gece yatmadan), günde bir kez diş ipi kullanarak engellenebiliyor. Bu nedenle ne olursa olsun yatmadan önce dişlerinizi fırçalamalısınız. Bu alışkanlık sadece diş sağlığınız için değil pek çok organınızın sağlığı için de çok önemli. Öyle ki araştırmalara göre dişlerini düzenli fırçalamayan kişilerin kalp krizi geçirme ihtimalleri daha fazla.

Diş sağlığınıza vereceğiniz önemin sizi hayata karşı güvenle gülümseteceği aşikar!  Diş sağlığınızı güvence altına almak için aylık 15 TL’den başlayan taksitlerle Gülen Yüzler Ferdi Kaza Sigortası sahibi olabilirsiniz. Bu sigorta sayesinde QNB Sigorta Ayrıcalıklar Kulübü’ne ücretsiz üye olarak diş hekimi muayenesi, diş taşı temizliği ve diş röntgeni hizmetlerinden yılda iki kez ücretsiz olarak faydalanabilirsiniz. 

 

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
3 + 1 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.