Bel Fıtığı Riskini Azaltmanın 7 Yolu

Buradasınız

Hareket Et 13 Nisan 2017

Yaşam tarzı, meslek ve günlük rutinde yapılan birçok hareket, bel ağrılarına ve fıtığa neden olabilir. Çoğunlukla 30-60 yaş arası kişilerde görülen bel fıtığı, değişen hayat koşullarından dolayı artık daha erken yaşlarda da görülebiliyor. Omurga ve diskler, vücudun tüm ağırlığını taşıdığı için yıpranmaya karşı oldukça hassastır fakat gerekli önlemleri alarak bel fıtığının önüne geçmek mümkün.

Bel Fıtığını Önlemek için Hareketsiz Kalmayın

Bel ağrısı ve fıtık vakalarının başlıca sebebi, hareketsizlik. Sürekli otomobil kullanmak veya masa başı işlerde uzun süre sabit bir şekilde çalışmak, kasların yorulmasına neden oluyor. Buna engel olmak için masa başında çalışanların bir saat oturduktan sonra 10 dakika kalkıp yürümesi ve egzersizlerle kaslarını çalıştırması oldukça faydalı. Uzun süre otomobil kullananlardansanız aynı şekilde molalar vermenizde fayda var.

Dik Oturun ve Belinizi Destekleyin

Oturmayı gerektiren ofis işlerinde çalışıyorsanız ve sandalyeniz belinizi yeterince desteklemiyorsa, bir bel yastığı edinebilirsiniz. Mümkün olduğu kadar dik oturmaya da gayret etmelisiniz. Yanlış oturma pozisyonu bel ağrısının başlıca sebeplerinden biri.

Egzersiz Yapın

Spor birçok sağlık sorununa iyi geliyor. Ancak seçtiğiniz sporun belinizi zorlamaması önemli. Bel fıtığının önüne geçmek için öncelikle omurgayı koruyan sporlar yapmanız öneriliyor. Ağırlık veya aktif vücut hareketleri gerektiren sporlar risk oluşturabilir. Bel fıtığı olan ya da bu riski taşıyan biri için en zararsız spor yüzmedir. Özellikle serbest stil ve sırt üstü yüzmek kasları zorlamamasına rağmen yoğun bir şekilde çalıştırdığı için de tercih edilebilir. Yüzmenin yanı sıra yürüyüş ve bisiklet gibi hafif sporlar da bel kaslarını güçlendirerek omurlar arasındaki disk bozulmalarını önler.

Kilonuza Dikkat Edin

Fazla kilo birçok hastalık gibi bel fıtığına da sebep olabiliyor. Omurlar ve diskler üzerindeki yükü artıran fazla kilolar, fıtık oluşumunun başlıca sebeplerinden biri. Eğer ideal kilonuzda değilseniz risk altında olduğunuzu unutmayın. Bu yüzden beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmeli, spor yapmaya başlamalısınız.

Günlük Aktivitelerinizde Kontrollü Hareket Edin

Neredeyse her gün yaptığınız eğilme, dönme, kaldırma gibi eylemlerde omurgayı zorlayıcı ya da ters bir harekette bulunarak bel fıtığına davetiye çıkartabilirsiniz. Bu nedenle bu hareketleri yaparken sadece belinize yüklenmeyin ve tüm vücudunuzu, özellikle karın kaslarınızı kullanın. Yükünüzü mutlaka eşit bölün ve ağırlığı belinizden eğilerek değil, dizlerinizi kırarak kaldırın.

Stresten Uzak Durun

Stres birçok psikolojik rahatsızlığa, cilt problemlerine ve fazla kiloya sebep olabileceği gibi bel fıtığında da bir etken olabilir. Nasıl mı? Şöyle ki, huzursuzluk kalitesiz uykuya, bu da dinlenemeyen kaslara sebep olur. Vücut hassaslaşır ve yorgun kaslar fıtığa zemin hazırlar.

Yatak Tercihi Önemli

Yatağınız ne çok yumuşak ne de çok sert olmalı. Bu nedenle çökmeyen ve vücudunuzun şeklini alan bir yatak ideal olacaktır. Ortopedik yataklar hem oluşabilecek ağrıları önlemede hem de uyku kalitesini artırmada etkili.

Kilonuza dikkat ederek, egzersiz yaparak, günlük aktivitelerinizde dikkatli olarak bel fıtığı riskini azaltabilirsiniz. Daha zinde bir yaşam için çağımızın en yaygın hastalığı olan kansere karşı önlem almayı da unutmayın. Kansere İnat Yaşasın Hayat Sigortası ile QNB Sigorta Ayrıcalıklar Kulübü’ne dahil olabilir ve ücretsiz olarak sunulan online sağlıklı beslenme danışmanlığı gibi destekleyici sağlık hizmetlerinden faydalanabilirsiniz.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
1 + 0 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.