Yarım Saat Koşmanın Vücutta Yarattığı İnanılmaz Etkiler

Buradasınız

Hareket Et 07 Haziran 2017

Yıllara meydan okuyarak yaşlanmak için günün sadece belli bir kısmını ayırmanız yeter. Günün bu kısmında koşmaya ne dersiniz? Çünkü koşmanın yararları say say bitmiyor. Güçlü ve enerjik hissetmek, stres seviyesini azaltmak, dengeyi kuvvetlendirmek, fazla kilolardan kurtulmak, konsantrasyonu maksimuma çıkarmak için bire bir olan koşma, hayal edebileceğinizden çok daha etkili bir spor. Peki koşarken vücutta neler oluyor öğrenmek ister misiniz?

Koşmaya Başladıktan Birkaç Saniye Sonra

Koşmaya başlar başlamaz kaslar vücudun gün içinde tüketilen yiyeceklerden aldığı enerjiyi kullanmaya başlar. Başlarda hissedilen yoğun enerjinin kaynağı bu. Daha bu ilk saniyelerden itibaren bedene yayılan hissi keşfettikten sonra siz de koşmanın büyüsüne kapılacaksınız.

İlk Bir Buçuk Dakikada

koşmak

Vücuttaki enerjinin serbest kalmasıyla birlikte hücreler kaslarda depolanan glikojeni yavaş yavaş parçalamaya başlar. Hücreler glikoz ihtiyacını doğrudan kandan da alabilir. İşte bu yüzden koşmanın yararları arasında yüksek kan şekerini düşürmek de var. Ayrıca ilk bir buçuk dakikada vücut fazla glikozu hızla emer ve yavaş yavaş kaslarda laktik asit salgılanır.

İlerleyen Dakikalarda

koşu

Kalp atışı ve kan akışının yanı sıra nefes alıp verişler hızlanır. Çünkü glikozu en verimli şekilde kullanmak için kas hücreleri daha fazla oksijene ihtiyaç duyar. Eğer büyük adımlarla koşuyorsanız başta kalça, bacak ve karın kasları olmak üzere bedendeki neredeyse her kas aktif olarak çalışmaya başlar. Yağlar da dahil olmak üzere hızla kalori yakımına başlanır. Ortalama boy ve kiloda olan birinin koşarken 10 dakikada 100 kalori yaktığını biliyor muydunuz?

Bu safhada ayrıca vücut sıcaklığı hızla yükselmeye başlar. Ter bezleri vücut dengesini korumak ve aşırı ısınmayı önlemek için var gücüyle çalışır. Hal böyle olunca siz de terleyerek toksinlerden kurtulursunuz. İşte koşmanın yararlarından biri daha!

10. Dakika

koşma süresi

Vücut yağ ve glikoz yakmaya, oksijen ihtiyacını gidermeye devam ederken siz de kendinizi çok daha güçlü hissedersiniz. Ancak yorulduysanız ve koşmaya devam edemiyorsanız vücudunuzun ihtiyacı olan enerji sağlanamıyor demektir. Hal böyle olunca oksijeni yeteri hızda alamazsınız ve laktik asit birikmeye başlar. Bu da kendinizi yorgun ve bitkin hissetmenize neden olur.

30. Dakika

koşu süresi

Tebrikler, bitiş çizgisi! Şu an koşmayı bırakıp yürümeye başlayarak nefes alıp verişinizi normale döndürmeye başlayın. Egzersizin sonunda enerji dolu hissederseniz sakın şaşırmayın... Ayrıca bu son aşamada dopamin düzeyi arttığı için çok daha mutlu ve keyifli olacaksınız.

Gördüğünüz gibi 30 dakika da olsa koşmanın yararları anlattıkça bitmiyor. Yapılan araştırmalara göre her gün düzenli olarak koşanların başta kanser gibi ciddi sağlık problemleri olmak üzere pek çok hastalıktan korunduğu kanıtlanmıştır. Ancak yine de önlem almaktan zarar gelmez! Kansere İnat Yaşasın Hayat Sigortası yaptırmaya ne dersiniz? Bu güvence ile birlikte kendinizi ve sevdiklerinizi güvence altına alırken, QNB Sigorta Ayrıcalıklar Kulübü’ne ücretsiz üye olabilir, sağlıklı bir hayat için şart olan pek çok destekleyici hizmetten size özel indirimlerle yararlanabilirsiniz.

 

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
3 + 11 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.