Neden Kadınlar Erkeklerden Daha Uzun Yaşıyor?

Buradasınız

Yaşa 26 Eylül 2016

Kadınların erkeklerin ömrünü tükettiği gibi espriler yapmaya başlamadan önce bu yazıyı okuyun!

Kadınlar erkeklerden daha uzun yaşıyor bilgisi, maalesef bir şehir efsanesi değil. Üstelik 20. yüzyılın başından beri istatistiği tutulan verilere göre, bu gerçek hangi coğrafyada olursa olsun değişmiyor. Ülkeler dağılımına bakınca değişen tek şey yaş ortalaması. Örneğin geçen yılki oranlar Türkiye’de erkeklerin yaş ortalaması 73.7, kadınlarınınki 79.4 şeklindeydi. Yani diğer bir deyişle kadınlar erkeklerden 5.7 yıl daha uzun yaşıyor. Peki bunun nedenleri neler?

Kız Gibi Ağlama!

Erkek egemen zihniyetin erkeğe sağladığı konfor yanında kimi yükler getirdiği de malum. Araştırmalar, kadın ve erkek arasındaki ortalama yaşam süresindeki bu değişmeyen aralığın başlıca nedeni olarak erkeğe yüklenen misyonu gösteriyor. “Kız gibi ağlama”, “Biraz erkek ol” gibi dayatılan davranış modelleri, erkeklerin fiziksel ya da psikolojik şikayetlerini anlatmada çekingen olmasının birinci nedeni. Yani beyler, konu epey ciddi. Siz en iyisi toplumsal kimlikleri bir kez daha gözden geçirin.

Doktorun Yolunu Kaybedenler Kulübü

Yine aynı misyon nedeniyle erkeklerin doktora gitme oranı kadınlara göre bir hayli düşük. Böyle düşününce gerçekten manasız gelse de birçok erkek durumu ciddileşmeden doktora gitmeyi zayıflık olarak algılıyor. Oysa sorunu baştan tespit edip güzel güzel tedavi olsanız fena mı? Tabii gidenler içinde doktordan bilgi saklayanlar da yok değil. Yapmayın, etmeyin demek yerine bir örnek verelim: Cinsel birliktelikte yaşanan sertleşme sorunu şeker hastalığının, sindirimle ilgili anormallikler bağırsak kanserinin belirtisi olabilir. Varın gerisini siz düşünün...

Daha Kavgacı Olduğunuzu Kabul Edin


Başta sigara olmak üzere zararlı alışkanlıklar, erkekler cephesinde daha yaygın. Bu alışkanlıklar da haliyle yaşam süresini kısaltıyor. Öyle ki ülkemiz özelinde bakarsak, kırsalda kadınlar daha az sigara tükettiği için kadın ve erkek yaş ortalaması arasındaki fark büyük şehirlere göre daha da açılıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün 2010 verilerine göre erkeklerin yüzde 40’ı, kadınlarınsa yüzde 9’u sigara kullanıyor. Buna bir de erkeklerin kadınlara göre daha fazla şiddet ve agresyon eğilimi olduğu gerçeğini de ekleyelim. Trafikte kavga eden erkeklerin kadınlardan daha fazla olduğu aşikar. Hepsini toplayınca risk epey yükseliyor. Konusunu açılmışken sigaraya veda etmek isteyenleri buraya alalım.

Kimi Hastalıklar Erkekleri Seviyor


Kalp-damar, akciğer hastalıkları, akciğer-kolon-mesane kanseri ve metabolik sendrom erkeklerde kadınlara oranla daha çok görülüyor.

Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre, erkekler ilk kalp krizini 30-40 yaş arasında geçirirken, kadınlarda ilk kalp krizi 40-50 yaş aralığına denk denk geliyor. Dolayısıyla alınacak en iyi önlem, düzenli kontrollerden geçmek.

Kaldı ki 30 yaşından sonra her yıl yüzde 1 oranında düşmeye başlayan testosteron seviyesi, hastalık görülme sıklığını artırdığı gibi yaşam kalitesini de olumsuz etkiliyor. Bu yüzden spor yapmak, 30’u devirdikten sonra çok daha kıymetli! Geçtiğimiz yıl Teksas’ta 40’lı yaşlardaki erkekler üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, spor yapan erkeklerde yapmayanlara oranla akciğer kanseri görülme riski yüzde 55, kolorektal kanseri görülme riski yüzde 44 daha az.

Bir Eksi de Meslekten


Madencilik, askerlik, şantiye işçiliği vb. gibi sağlık açısından olumsuz etkiler yaratan işlerde çalışanların neredeyse hepsi erkek. İş kazalarının yanında işi yaparken kullanılan malzemelerin de hastalıklara davetiye çıkardığını biliyoruz maalesef. Kot işçilerinin maruz kaldığı silikozis hastalığı gibi…

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
3 + 4 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.