Steptember ile Adımlarımız Cerebral Palsy’li Çocuklar İçin!

Buradasınız

Çocuk 30 Eylül 2016

Her adım bir umut... 1-28 Eylül tarihleri arasında düzenlenen Steptember ile Cerebral Palsy’li çocuklar için her gün 10.000 adım atıyoruz!

Cerebral Palsy (CP) adını daha önce duymamış olabilirsiniz. Ama komşunuzun oğlu veya iş arkadaşınızın kardeşinin Cerebral Palsy’li olabilir. Çünkü duruş ve hareketleri etkileyen bu fiziksel engelliliğin sayısı hiç de az değil. Öyle ki Dünya Sağlık Örgütü’nün 2013 yılı verilerine göre dünya genelinde 17 milyon Cerebral Palsy’li bulunuyor.

Eylül ayı boyunca tüm dünyayla eş zamanlı olarak ülkemizde de düzenlenen Steptember  (http://www.steptember.org.tr) etkinliğinde Cerebral Palsy’li çocukların fiziksel engellerine dikkat çekmek amaçlanırken, bir taraftan da bu çocuklar için bağışlar toplanıyor. Üstelik çok da sağlıklı ve teşvik edici bir şekilde.

Tüm Dünyada Eylül Ayı Demek “Steptember” Demek!

1 Eylül’de başlayan ve 28 Eylül’e kadar devam edecek olan Steptember’da 4 kişilik takımlar halinde yarışılıyor. Her katılımcının 28 gün boyunca her gün 10.000 adım atması gerekiyor. 2011 yılında Avustralya’da başlayan, ardından Amerika, Kanada, İngiltere ve Hollanda’ya yayılan kampanyaya, Türkiye 2014’te dahil oldu.

Steptember, özellikle günde ortalama 3.000 adım attığı bilinen ofis çalışanlarına ulaşmayı hedefliyor. Ve tabii ki asıl amaç, bu adımları atarken bir yandan da bağış toplamak. Şu an takım kurup kampanyaya dahil olmak için geç kalmış olabilirsiniz ama takımlara bağışta bulunmak elinizde! Not düşelim, tabii ki bağışlar takım elemanlarına değil, Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı’na gidiyor. Verdiğiniz her kuruş, Cerebral Palsy’liler için  hayati önem taşıyan eğitim ve rehabilitasyon desteğinin yanı sıra onların ihtiyaç duyduğu destekleyici malzemelerin temini için de kullanılacak. Öte yandan, hastalığın önlenmesine yönelik çığır açan araştırmalar yapılması ve böylelikle belki bir gün Cerebral Palsy’e çare bulunması amacıyla da bağış toplamayı seçebilirsiniz. Kampanya hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayın. (http://www.steptember.org.tr)

Cerebral Palsy Nedir? Neden Olur?

Cerebral Palsy (CP), duruşu ve hareketleri etkileyen bir fiziksel engellilik durumu. Bu fiziksel engellerin neler olduğunu şu istatistiklerle açıklayabiliriz: CP’li çocukların 3’te 1’i yürüyemiyor ve 4’te 1’i konuşamıyor. 5’te birinde uyku bozukluğu varken 10’da 1’inde ciddi görme bozukluğu var. Her 2 CP’li çocuğun birinde ise zihinsel bozukluk bulunuyor. Bu noktada şunu da belirtmekte fayda var: CP bugün tüm dünyada çocuklukta en yaygın görülen fiziksel engellilik türü.

Cerebral Palsy hamilelikte, doğum sırasında ve bebeğin üç yaşa kadar olan yaşamında bebeğin beynini veya beyinciğinin bir bölümünün hasar alması sonucunda gerçekleşebiliyor. “Bu hasar nasıl meydana gelebilir?” sorusunun cevabı ise şöyle:

Doğum Öncesi Dönemde: Geçirilen iltihaplı hastalıklar, yüksek ateş, hamileliğin ilk üç ayında geçirilen döküntülü hastalıklar (kızamık, kızamıkçık), doktor kontrolü olmadan kullanılan bazı ilaçlar, travmalar, röntgen ışınları, kanamalar, kan uyuşmazlıkları, bebeğin anne karnında beslenme problemi.

Doğum Sırasında: Doğum sırasında meydana gelebilecek kafa travmaları, doğumun uzun sürmesi sonucu ortaya çıkan oksijen yetmezliği.

Doğum Sonrasında (3 Yaşa Kadar Olan Dönemde): Doğumdan sonra bebekte görülebilecek yüksek ateş ve buna bağlı gelişebilen havaleler, kafa travmaları, kan uyuşmazlığına bağlı görülen sarılıklara zamanında müdahale edilmemesi, bebeğin kanının değiştirilememesi.

Erken Tanı Çok Önemli

Cerebral Palsy’li bireyler sosyal hayata katılabilir ve üretken hale gelebilirler. Erken tanı ve müdahale ile erken doğan, akranları gibi aynı hızda büyümeyen, öğrenemeyen veya öğrenmekte güçlük yaşayan bebeklerin ve çocukların zayıf yönlerinin tespit edilmesi ve ideal potansiyele ulaşmaları hedeflenmektedir. Cerebral Palsy multidisipliner bir yaklaşım ile tedavi gerektirir. Nörologlar, ortopedi travmatoloji uzmanları, psikolojik danışmanlar, özel eğitimciler ve terapistler birlikte çalışır. Ve tedavi süreci yaşam boyu sürebilir.

Bu noktada Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı, Cerebral Palsy’li çocukların yaşam boyu ihtiyaç duydukları özel eğitim ve rehabilitasyon desteklerine kavuşabilmeleri için çalışıyor. Siz de Steptember etkinliğini destekleyerek CP’li çocukların bu hizmetlere kavuşabilmeleri ve sosyal hayata karışmaları için https://event.steptember.org.tr/donate adresi üzerinden bağış yapabilirsiniz. Unutmayın, yaptığınız bağış takım elemanlarına değil, Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı’na gidiyor.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
5 + 4 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.